Hersenwerk voor honden

Hersenwerk voor Honden

Mijn hond heeft hersens en ja, het is leuk om die te gebruiken!

Bent u benieuwd of uw hond een echte puzzelaar is? Schrijf u nu in voor de introductiecursus van 4 lessen, zie onderaan deze pagina!

Omdat hondensporten over het algemeen vrij bekend zijn, wordt vaak vergeten dat honden ook geestelijk gestimuleerd kunnen worden. Daarmee bedoel ik dat je puzzels met hem kan doen waarbij hij leert om ‘problemen’ op te lossen.

Belangrijk is dat een puzzel leuk is voor de hond. Als een puzzel te moeilijk is, haakt de hond af. Vergelijk dit met een Rubiks kubus (kubus met gekleurde vakjes die per kubusvlak overeen moeten komen). Voor iemand zonder gebruiksaanwijzing of wiskundig inzicht is het niet te doen dit raadsel op te lossen.

We onderscheiden twee soorten puzzels:

1. een Hapsnappuzzel

Een hapsnappuzzel is een simpele puzzel; de bedoeling ervan is meteen duidelijk en behoeft geen verdere uitleg of opbouw.

Nelson volgt zijn neus om de brokjes te vinden:

6333e96265-hapsnappuzzel.JPG-for-web-normal
Klik op de afbeelding voor een filmpje van de snuffelmat.

87c726ed0e-ballenbak
Klik op de afbeelding voor het filmpje van de ballenbak.

.

2. een Hersenkraker

Een hersenkraker is een puzzel die in moeilijkheid kan worden uitgebreid. Deze moet worden aangeleerd en opgebouwd. De moeilijkheidsgraad wordt bepaald door het karakter en de mogelijkheden van de hond en is dus per hond verschillend.

Nelson moet meer dan alleen zijn neus gebruiken om bij de brokjes komen:

ab8da40164-Hersenkraker (2).JPG-for-web-normal
Klik op de afbeelding voor een filmpje van het ringenspel.

ba569fb8db-hersenkraker trekspel
Klik op de afbeelding voor een filmpje van het trekspel.

Margje Rutsen

Voor meer filmpjes kunt u een kijkje nemen op mijn YouTube pagina, klik hier.

Mijn idee van Hersenwerk voor Honden is het zoveel mogelijk zelf bedenken van raadsels met alledaagse materialen. Op deze manier kunt u uw hond steeds nieuwe uitdagingen aanbieden zonder dat het u erg raakt in de portomonee!

Let op: Het is belangrijk dat een puzzel ten alle tijde leuk is zodat de hond ontspannen kan werken en dat veiligheid voorop staat, zowel in het gebruik van materialen als de omgeving/ruimte waar gewerkt wordt. Puzzelen doe je samen en gecontroleerd, op deze manier kunt u ongelukken voorkomen.

Bent u benieuwd of uw hond een echte puzzelaar is?

Ik geef lessen Hersenwerk bij u thuis, in een binnen locatie of in de vorm van een workshop met meerdere deelnemers.

 


a662de7781-IMG_0115.JPG-for-web-small

De kosten voor een privéles Hersenwerk voor honden per 1/2 uur zijn €25,00. Hiervoor krijgt u privétraining bij u thuis, voor materiaal wordt gezorgd. Mijn tarief is inclusief reistijd tot 15 minuten van Nibbixwoud. Langere reistijd wordt verrekend conform mijn uurtarief.