Fietsen met de hond

7ebbb49525-hondfiets.JPG-for-web-small

Fietsen met de hond

Fietsen met de hond is dé aangewezen methode om de conditie van de hond te verbeteren. Daarvoor moet de hond eerst leren ontspannen naast de fiets te lopen. Gebruik een gewone halsband of een comfortabel zittend tuig, geen slipketting of gentle leader/halti en een gewone riem, geen flexilijn.

Een (originele) springer is een ideaal hulpmiddel bij het fietsen met de hond. Het is een veer die bevestigd wordt aan de zadelstang van uw fiets en daaraan bevestigt u de riem van de hond. U heeft nu beide handen vrij om het stuur vast te houden.

Loop stapvoets met de fiets in de hand en laat de hond aan de rechterkant van de fiets meelopen. Als dat goed gaat kunt u rustig aan steppend meer snelheid maken. Zodra de hond begint te trekken stopt u direct, zodat hij leert dat het niet de bedoeling is dat hij het tempo bepaald. De lijn mag dus niet strak komen te staan. Als de hond hieraan is gewend kunt u zelf gaan fietsen, waarbij u het tempo van de hond moet gaan bepalen. In het algemeen ligt het fietstempo van de hond tussen de 10 en 15 kilometer per uur, dat is uiteraard afhankelijk van uw hond. Een ontspannen draf is te herkennen aan een gelijkmatige beweging. Vermijd de galop, het is niet de bedoeling dat u de hond afjakkert omdat u eigenlijk geen tijd hebt voor hem; dit is echt heel slecht voor de hond!

Fietsen met de hond betekent dat u aan de conditie van de hond werkt. Let wel, u werkt aan een fietsconditie. Dit zegt niets over zijn conditie met betrekking tot andere bewegingen, bijvoorbeeld zwemmen, springen of sprinten! Bepaal tot hoever u de conditie wilt opbouwen. Als u een topconditie opbouwt, betekent dat dus ook dat u aan die conditie moet blijven voldoen!

Zaken waarmee u rekening moet houden:

   * Geef uw hond minimaal 2 uur vóór het fietsen geen eten. Ook bij   terugkomst moet u minimaal 1 uur wachten met eten geven in verband met het risico van een maagtorsie

*  Geef de hond bij thuiskomst niet meteen drinken, maar wacht ongeveer 10 minuten

* Controleer altijd even de voetzolen en –kussentjes van uw hond op eventuele schade (scheurtjes, doorns e.d.)

* Plan de route zo, dat uw hond zoveel mogelijk op een zachte ondergrond loopt. Dit voorkomt pees-, spier-, en gewrichtsproblemen. Pas op met een bermrand naast asfalt, daarin liggen vaak weggegooide voorwerpen die gevaarlijk kunnen zijn

* Houd rekening met de temperatuur. Fietsen boven de 20 graden is absoluut verboden!

*Als u merkt dat uw hond niet meer in balans loopt, stop dan met fietsen en probeer de oorzaak te achterhalen

Klik op de link om het Trainingsschema voor de fiets te bekijken**

 **  De trainingsschema’s, met bijbehorende tekst is opgesteld door Kees der Weduwe, inspanningsfysioloog en gepubliceerd in “De Labrador Retriever”.