Benchtraining

951a99140a-benchtraining.JPG-for-web-small

Benchtraining

De bench is onmisbaar tijdens de opgroeifase van uw hond en kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor jonge honden om te voorkomen dat ze verkeerde dingen doen op de momenten dat u geen tijd heeft om een oogje in het zeil te houden. Maar ook voor honden die niet alleen kunnen zijn is een bench een prima middel om deze honden een veilige basis te bieden van waaruit u ze leert het vertrouwen te geven dat u weer terug komt. De bench kan op latere leeftijd vervangen worden door een hondenmand, dat is afhankelijk van waar u de voorkeur aan geeft.

Zorg er voor dat de hond de bench ervaart als een prettige plek. Zodra u de bench in huis heeft, zet u deze in een rustig deel van het huis/de woonkamer met het deurtje open. Leg er een deken of vetbed in, zodat de bodem niet zo hard aanvoelt. U kunt er eventueel een favoriet speeltje bijleggen. Als uw hond het initiatief neemt om de bench te onderzoeken, moedig hem dan aan. Stop de hond er nooit tegen zijn zin in, op deze manier wordt de bench een strafplek, terwijl het de bedoeling is dat hij zich veilig voelt op deze plaats. Als uw hond terughoudend is ten opzichte van de bench, geef hem dan de eerste dagen eten in zijn bench en beloon hem rijkelijk als hij zelf de bench ingaat.

 

Benchtraining:

Bedenk voordat u de training begint welk commando u wilt gebruiken om uw hond in de bench te laten gaan. In deze tekst wordt uitgegaan van het commando ‘plaats’. Zorg dat u met uw hond in de buurt van de bench staat. Leid de hond met uw hand naar de bench en zeg ‘plaats’ als hij erin gaat. Geeft hem daar wat lekkers. Het is niet de bedoeling dat de hond uit zichzelf weer uit de bench gaat. Wordt niet boos als hij dat wel doet, hij weet immers nog niet wat er van hem verwacht wordt. Begin met een aantal seconden. Blijft de hond netjes in de bench, beloon hem daar dan voor. Geef hem toestemming om weer uit de bench te gaan, bijvoorbeeld met het commando ‘vrij’. Herhaal deze oefening een aantal keer.

Begin de oefening weer opnieuw, maar laat de hond nu 5 seconden in de bench. Gaat hij er te vroeg uit? Leid hem opnieuw naar de bench (met commando ‘plaats’) en probeer het opnieuw. Bouw het aantal seconden uit naar 10, 20, 30, 40 en 60 seconden. De eerste minuut duurt het langst, daarna kunt u grotere stappen nemen, bijvoorbeeld 1,5 min., 2 min., 4 min., 7 min. en 10 min. U kunt dus niet van uw hond verwachten dat hij meteen al een kwartier in zijn bench kan blijven liggen. Bouw de tijdsduur rustig op. Als u te grote stappen neemt, dan snapt de hond het niet meer en bent u qua training weer terug bij af.

Doe het deurtje van de bench tijdens deze oefening af en toe dicht en direct weer open. Beloon uw hond steeds als hij rustig in de bench blijft. Herhaal dit, terwijl u het deurtje steeds langer dicht doet en de hond rustig in de bench blijft.

Al het lekkers krijgt de hond voorlopig alleen nog in de bench, zodat hij de bench als een prettige plek gaat ervaren.

Als de hond doorheeft wat u bedoeld en hij ook op commando in zijn bench gaat, dan kunt u deze oefening in bepaalde situaties gaan toepassen. U kunt bijvoorbeeld een bedelende hond tijdens het eten naar zijn plaats sturen of als er visite komt dan kan de hond op zijn eigen plek gaan liggen. Vergeet niet om ook in deze situaties eerst weer de training op te bouwen in tijdsduur. Voor de hond is dit namelijk weer een nieuwe context en daarmee een nieuwe oefening. Ook in deze specifieke gevallen is het belangrijk dat de hond het leuk vindt om in de bench te zijn. Zorg daarom voor een speeltje of een KONG met voer erin om hem te vermaken.